02-11-08

REVIEW: Joker

Joker-Azzarello-cvWeken, maanden, jaren. Het moet lang geleden zijn dat comicfans nog écht en zo lang hebben uitgekeken naar een nieuwe graphic novel dan bij 'Joker'. Deze week lag het werk van schrijver Azarello en tekenaar Berjemo dan eindelijk in de winkel.

De hype rond deze graphic novel begon stilaan enorme proporties aan te nemen. Niet verwonderlijk, want het is toch al weer flink wat jaren geleden dat we nog eens een echt sterk Jokerverhaal gezien hebben. Tel daar dan nog bij dat, toeval of niet, de Joker in dit verhaal wel erg sterk lijkt op Heath Ledger's Joker uit 'The Dark Knight'. Voor alle duidelijkheid, tekenaar Bermejo heeft zijn Joker ontworpen lang voordat 'The Dark Knight' uitkwam. De gelijkenissen zijn dus toeval. De makers willen er trouwens op wijzen dat hun verhaal volledig los staat van de film. Het is dus geen vervolg of tie-in.

Allemaal goed en wel, maar de essentiële vraag blijft natuurlijk. Kan 'Joker' de hype waarmaken?

Gedeeltelijk. Vanaf de eerste pagina is duidelijk dat dit een grimmig en realistisch verhaal is. Dat komt niet in het minst door de werkelijk fenomenale tekeningen. Bermejo's werk is schitterend gedetailleerd en straalt een enorm grauwe sfeer uit. Topklasse! Ook zijn 'realistische' visie op een aantal bekende criminelen als Killer Croc en de Riddler is leuk om te zien.

Het verhaal zelf is eerder dun. De Joker wordt om onverklaarbare redenen vrijgelaten uit Arkham en wil de macht opnieuw grijpen in Gotham. Dat is nodig, want tijdens zijn verblijf in het gekkenhuis hebben de andere gangsters de onder controle gekregen.
Deze setting is eigenlijk niet meer dan een alibi om de Joker heel wat chaos en doodslag te laten aanrichten in Gotham. De makers trekken de registers behoorlijk open wat geweld betreft. In deze strip gaat het er erg hard en rauw aan toe. Dat is op zich natuurlijk niet verwonderlijk, aangezien schrijver Azarello vooral bekend is van de harde gangstercomic '100 Bullets'.

Vreemd genoeg voelt het geweld niet altijd even juist aan voor het personage Joker. Waar Chris Nolan voor zijn versie van de Joker in 'The Dark Knight' nog de perfecte balans gevonden had tussen geweld en humor, is de humor in 'Joker' ver te zoeken. Zelfs de immer guitige Harley Quinn is in dit verhaal een meedogenloze moordenares die zo lijkt weggelopen uit 'Sin City' van Frank Miller.

Het verhaal wordt verteld door de ogen van Jonny Frost, een kleine, wat naieve gangster die graag bij de Joker wil horen. Hier zit zo'n beetje het grootste probleem van het verhaal. Frost is niet bepaald een boeiend personage. Als lezer leef je niet met hem mee. Jammer genoeg is het personage wel belangrijk in het verhaal, zodat je het ook weer niet kan negeren.
Azarello heeft hier dus een vreemde keuze gemaakt.

'Joker' is wel degelijk een zeer aardige strip, maar komt niet in de buurt van 'The Killing Joke' of 'Arkham Asylum'. Jammer, want na 20 jaar wordt het wel eens tijd voor zo'n nieuwe instant klassieker.

09-06-08

REVIEW: Robin/Spoiler special 1

410636-21780-131348-1-robin-spoiler-specia_superSpoiler is al een tijdje terug in Gotham. Tot deze maand bleef het echter een mysterie wie deze Spoiler echt was. Stephanie Brown is immers overleden tijdens de 'War Games' crossover van twee jaar terug, dus alles wees op een bedrieger. Of een of andere kosmische DC-uitleg, genre 'Superboy slaat tegen een realiteitsmuur...'.
Maar neen, gelukkig bleek het niets van dit alles te zijn. De echte Stephanie is gewoon terug, omdat ze nooit dood is geweest! Ze is met Leslie Thompkins naar Afrika gevlucht om te ontsnappen aan het duistere leven in Gotham. Vandaar ook de vreemde verklaring tijdens 'War Crimes' dat Leslie Stephanie zou hebben laten sterven. Dat was één van de vreselijkste verhalen ooit, omdat het zo tegen het personage van Leslie inging. Gelukkig heeft Robin schijver Chuck Dixon de hele situatie mooi weten oplossen.

Om de terugkeer van Spoiler te vieren mag ze meteen opdraven in een special, samen met Robin. De special bestaat uit twee delen. In het eerste deel pikken Tim Drake en Stephanie Brown de draad van hun leven weer op. Het is meteen duidelijk dat de twee nog steeds een innige band hebben. Chuck Dixon geeft het verhaal een prima tienersfeertje mee, en dat is leuk om te lezen. Het is duidelijk dat de wisselwerking tussen Tim en Stephanie nog heel wat leuke verhalen kan opleveren. Daarmee is het belangrijkste doel van deze special dan ook meteen gezegd. Eigenlijk had dit verhaal gewoon in 'Robin 175' kunnen staan. Maar op zich is dat geen kritiek. Dit is gewoon een aardig, standaard Robin verhaal.

Het tweede verhaal van de special gaat over de laatste dagen van Stephanie in Afrika. Daar ondervindt ze op onaangename manier dat het leven ginder niet veel aangenamer is dan in Gotham. Bovendien blijkt ze haar lot toch niet te kunnen ontlopen. Dit tweede deel is knap geïllustreerd door Viktor Ibanez. Hij hanteert een nogal Europees aanvoelende tekenstijl. De mooie inkleuring draagt bij tot dit gevoel.

De Robin/Spoiler special is geen verplichte kost, maar liefhebbers van ietwat lichtere verhalen en/of de personages Robin en Spoiler komen hier zeker aan hun trekken. Wil je gewoon de ontknoping rond het Spoiler mysterie lezen, dan heb je genoeg aan 'Robin 174'.

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende