24-11-06

FEATURE: Batman and the Outsiders

outsidersLaten we eens terugblikken op een wat vergeten Batman comicreeks uit het bgin van de jaren '80.

'Batman and the Outsiders' werd in 1983 opgestart door uitgeverij DC als opvolger van 'Brave and the Bold'. Die serie had het 200 nummers uitgehouden, maar de uitgever besloot dat het tijd was voor iets nieuws. Schrijver Mike W. Barr en tekenaar Jim Aparo kregen de opdracht een nieuwe serie uit te werken.

Het creatieve duo ging uit van een superheldenteam, dat onder directe leiding stond van Batman. Deze unieke setting zou de gelegenheid bieden originele verhalen te vertellen. Batman als leider van een groep jonge mensen, het was eens wat anders.

Hoewel het basisconcept best goed gevonden was, was de origin van 'Batman and the Outsiders' alles behalve sterk. Alles begint wanneer Bruce Wayne's vriend Lucius Fox gevangen wordt genomen in Markovia (een klein onbestaand Europees landje, nét onder België!!). Batman trekt tegen de zin van de JLA naar de dwergstaat om zijn vriend te helpen. Tijdens de hele operatie komt hij één voor één jonge superhelden tegen die allemaal zo hun reden hebben om toevallig in Markovia te zijn. Batman neemt de jonge helden onder zijn hoede en leiding, en 'Batman and the Oustiders' is geboren. Quite dull if you ask me...

Daar komt dan nog eens bij dat de Outsiders niet meteen de meeste boeiende helden zijn die ooit bedacht zijn in de comicgeschiedenis. Dat is meteen ook het zwakke punt van deze reeks. Wanneer Batman weg is, blijft er niet veel interessants over. Toch zijn een deel van de Outsiders later min of meer bekende figuren geworden in het DC Universum. Zo zijn er Metamorpho, Looker (die de meesten misschien kennen uit het legendarische 'Mud Pack' verhaal van Grant en Breyfogle) en Black Lightning.

Toch is deze serie uiteindelijk wel de moeite waard. Vooral voor iets jongere lezers, of nostalische fans is 'Batman and the Outsiders' goede kost. De verhalen van Mike W. Barr zijn een typisch staaltje van midden jaren '80 superheldenkost. De tekeningen van Aparo zijn zoals altijd fris en verzorgd, zij het ook wat saai. Later in de reeks neemt Alan Davis de tekenpen over. Ook een grote naam.

'Batman and the Outsiders' liep van 1983 tot 1985. Er zijn 32 nummers verschenen, al liep de serie vanaf nummer 33 voort, maar dan onder de naam 'The Outsiders'. Zoals je kan raden was dat zonder Batman. Naast de 32 gewone comics zijn er ook nog 2 annuals verschenen.

16-10-06

FEATURE: FACTS 2006

IMG00051Argeloze burgers die in het Gentse Citadelpark worden opgeschrikt door een hoopje vechtende Storm Troopers, onvoorwaardelijke fans die zakken vol merchandise uit het ICC Gent slepen of een bulderlach van enkele bekende acteurs die door de congreshal galmt. Het was er weer allemaal bij dit jaar op de FACTS beurs die afgelopen weekend plaatsvond.

De beurs vond al voor de zestiende keer plaats. In de afgelopen jaren is het event uitgegroeid van een kleine amateuristische bijeenkomst in een parochiezaaltje tot een grote volwaardige beurs.

Dat blijkt uit de vele fans die zowel zaterdag als zondag in de koude wind de lange wachtrijen trotseerden (al ging dat door een goede organisatie behoorlijk snel vooruit). Maar ook de bekende gasten op wie FACTS mag rekenen tonen aan dat de beurs een behoorlijke reputatie heeft. Dit jaar was de bekendste gast Anthony Daniels, de man die in de Star Wars films gestalte geeft aan robot C3PO.

Dat de beurs een hoogtepunt is voor fantasy en science-fiction fans moge duidelijk zijn, want het aantal kwieten in Jedi, Storm Trooper, Darth Vader, Alien en jawel zelfs Batmankostuum, was ook dit jaar niet te tellen.

Naast een grote speeltuin voor fantasyliefhebbers is FACTS natuurlijk ook dé plek waar je kan grasduinen in grote stands van voornamelijk buitenlandse handelaars. En laten we eerlijk zijn, hoe leuk de randanimatie ook is, het gaat hem vooral om de merchandise en comics die op zo'n beurs te vinden zijn.

Hoewel FACTS toch vooral voor de Star Wars fans een must is, was er dit jaar ook weer een zeer redelijk aantal comicrelated en vooral Batmanitems te vinden. Action figures, schaalmodellen, statues, het was er allemaal. Helaas niet echt dé zeldzame dingen, maar vaak toch wel leuke stukken aan een nog redelijk eerlijke prijs.

Qua comics zelf was het aanbod eerder karig. Losse comics waren nog behoorlijk vertegenwoordigd, maar trade paperbacks, dat wat elke comicfan tegenwoordig verzameld in plaats van losse comics, waren eerder schaars. Wie hoopte enkele 'out-of-print' paperbacks als 'Batman: Prodigal' of 'Robin: Year One' te scoren, kwam bedrogen uit.

Toch kan je als Batmanfan eigenlijk niet om een bezoekje aan de grootste fantasy beurs van de Benelux heen. Wie weet komt er volgende jaar dan toch een grote Batcave meet&greet tijdens FACTS?