27-10-08

Chris Nolan laat weer van zich horen

interviewbatmanbegins05ny8Chris Nolan, de regisseur van 'The Dark Knight' is weer in het land na een deugddoende vakantie. De krant LA Times liet er geen gras over groeien en voelde hem meteen aan de tand.

Natuurlijk werd Nolan de voorbije weken en maanden voortdurend vragen gesteld over 'The Dark Knight'. Vooral over de vermeende politieke boodschap die Nolan in zijn film had gestopt. Die verhalen doet Nolan echter af als nonsens.
"Ik en medeschrijver David Goyer waren absoluut niet met politiek bezig toen we het scenario schreven. We wilden vooral een boeiend verhaal vertellen over het dilemma hoe je iemand moet aanpakken die zelf kickt op geweld en chaos."

'The Dark Knight' is een van de meest succesvolle films ooit, maar dat is Nolan gelukkig niet naar het hoofd gestegen.
"Ik geniet er wel van, maar eigenlijk kan ik het niet bevatten. Het voelt bevreemdend aan. Het is wel leuk om te zien hoe we hebben kunnen verderbouwen op de eerste film, en hoe ook het publiek is gegroeid tegenover toen."

Ondanks het open einde van de Joker in 'The Dark Knight' zegt Nolan nog eens dat dat niet met opzet was. Het was dus niet vooraf gepland dat de Joker zou terugkeren in een eventuele derde film.
"Het open einde van de Joker was vooral bedoeld om aan te tonen dat het Batman - Joker verhaal een eindeloze cyclus is. Batman wil de Joker niet vermoorden, omdat dat zijn code is, en de Joker wil Batman niet vermoorden omdat hij hem zo boeiend vindt. Dat is de ware boodschap van het verhaal."

Nolan weet nog niet precies wat hij nu zal doen.
"Enerzijds wil ik na al dat grote geweld nu een kleine, intieme film maken. Anderzijds was met IMAX werken zo leuk... Kortom, ik weet nog niet goed wat ik nu eigenlijk wil gaan doen."

Ook over een derde Batmanfilm zijn er nog steeds geen knopen doorgehakt.
"Er zijn voor mij twee belangrijke factoren om eventueel een derde film te maken of niet. De eerste is het verhaal. Er moet een goed verhaal zijn, waardoor ik nog enkele jaren van mijn leven in het Batmanpersonage wil investeren. De tweede factor ligt eigenlijk moeilijker: hoeveel goede derde films ken jij in een trilogie? Niet veel hé. Maar goed, toen we de tweede maakten was dat ook een uitdaging, want zoveel goede sequels zijn er nu ook weer niet hé."

De commentaren zijn gesloten.